מחלת פירוני (עקמת הפין)
מחלת פירוני (עקמת הפין): הסיבות, האבחון והטיפולים המתקדמים
מחלת פירוני היא מצב רפואי מורכב המשפיע על חייהם של גברים רבים. התופעה, המתאפיינת בהתעקמות של איבר המין בזמן זקפה, יכולה להיות מלווה בכאבים משמעותיים ולהשפיע באופן דרמטי על חיי המין והזוגיות.
העיוות עלול להופיע בהדרגה או באופן פתאומי, ובמקרים רבים מלווה בתחושת גוש או קשיחות באיבר המין.
מחקרים מראים כי המחלה נפוצה הרבה יותר ממה שמקובל לחשוב, כאשר ההערכות מדברות על 5-10% מהגברים הסובלים ממנה בדרגות חומרה שונות. למרות זאת, בשל מבוכה ולעיתים חוסר מודעות לאפשרויות הטיפול הקיימות, רבים נמנעים מלפנות לעזרה רפואית ומתמודדים עם הבעיה בסתר, דבר העלול להוביל להחמרה במצב ולפגיעה מתמשכת באיכות החיים.
ד"ר שניר דקלו, מומחה בכירורגיה אורולוגית, מדגיש כי היום קיים מגוון רחב של אפשרויות טיפול מתקדמות, וככל שהפנייה לטיפול מוקדמת יותר, כך גדלים הסיכויים להצלחת הטיפול ולמניעת סיבוכים. הגישה הטיפולית המודרנית משלבת הבנה מעמיקה של המנגנונים הפיזיולוגיים של המחלה יחד עם התייחסות להיבטים הנפשיים והזוגיים הנלווים אליה.

הבנת המחלה
מחלת פירוני מתאפיינת בהיווצרות רקמת צלקת (פלאק) בדופן איבר המין, הגורמת לעיוות בזמן זקפה. העיוות יכול להיות לכל כיוון - למעלה, למטה או לצדדים, ובמקרים חמורים עלול למנוע קיום יחסי מין. במקרים רבים התופעה מלווה בכאב, ולעתים אף בקיצור של איבר המין.
הסיבה המדויקת למחלה אינה ידועה לחלוטין, אך מחקרים מצביעים על קשר לפציעות חוזרות באיבר המין, גורמים גנטיים, ומחלות אוטואימוניות. המחלה שכיחה יותר בגברים מעל גיל 40, אך יכולה להופיע בכל גיל.
אבחון המחלה
האבחון מתחיל בתשאול מקיף של המטופל לגבי התסמינים, מועד הופעתם והתפתחותם. בדיקה פיזית מאפשרת לזהות את מיקום הפלאק ואת מידת העיוות. לעתים נדרשת בדיקת אולטרסאונד להערכה מדויקת יותר של גודל ומיקום הפלאק, ולתכנון הטיפול המתאים.
אפשרויות הטיפול
הטיפול במחלת פירוני מותאם אישית לכל מטופל, בהתאם לחומרת המחלה, משך הזמן מאז הופעת התסמינים, ומידת ההפרעה לתפקוד המיני:
טיפול שמרני
בשלב החריף של המחלה (בשנה הראשונה), ניתן לנסות טיפולים שמרניים:
-
תרופות נוגדות דלקת
-
טיפול במותחן פין
טיפולים מתקדמים
במקרים מתקדמים יותר, קיימות מספר אפשרויות טיפול חדשניות:
-
הזרקות של אנזים מיוחד (קולגנאז) לפירוק הפלאק
-
הזרקות של חומרים נוספים המסייעים בפירוק הפלאק ובשיפור העקמת.
התערבות כירורגית
כאשר הטיפולים השמרניים אינם מספקים, או במקרים של עיוות חמור, ניתן לשקול התערבות כירורגית:
-
ניתוחי פליקציה- בניתוחים אלה מקצרים את הצד הארוך של איבר המין כדי ליישר אותו.
-
ניתוח שתל (גרפט) - מתאים למקרים מורכבים יותר. במהלך הניתוח מוציאים את הפלאק ומחליפים אותו ברקמה חלופית.
-
תותב פין (פרוטזה) - במקרים של עיוות חמור המלווה בבעיות זקפה, ניתן לשקול השתלת פרוטזה המאפשרת זקפה יציבה וישרה.
חשיבות הטיפול המוקדם
פנייה מוקדמת לטיפול חשובה ביותר, שכן היא מגדילה את סיכויי ההצלחה של הטיפולים השמרניים ועשויה למנוע את הצורך בהתערבות כירורגית. יתרה מזאת, טיפול מוקדם יכול למנוע החמרה של העיוות ואת ההשלכות הנפשיות הנלוות למחלה.
במרפאתו של ד"ר דקלו, כל מקרה נבחן בקפידה תוך התייחסות למכלול ההיבטים - הפיזיים והנפשיים כאחד. הגישה המקצועית והדיסקרטית, יחד עם השימוש בטכניקות הטיפול המתקדמות ביותר, מאפשרת להציע פתרון מותאם אישית לכל מטופל.
חשוב לזכור כי מחלת פירוני היא מצב רפואי הניתן לטיפול, וככל שפונים מוקדם יותר לעזרה מקצועית, כך גדלים הסיכויים להצלחת הטיפול ולחזרה לתפקוד מיני תקין ומספק.